Fride anbefalte boken ‘Three cups of tea’ da hun besøkte meg rett før jul. Jeg kjøpte den i februar, men har ikke klart å lese den ferdig før nå nylig. Sist onsdag var jeg i Oslo på serviceledersamling, og tradisjonen tro, stakk jeg innom Tanum på Gardermoen på vei hjem for å finne en ny bok. Jeg var jo i ferd med å avslutte ‘3 cups…’, og var på jakt etter en erstatning. Og hva fant jeg? Oppfølgeren som jeg ikke visste fantes en gang! ‘Stones into Schools’, plukker opp historien der ‘Three cups of tea’ slutter, og den er lengre, bedre og om mulig enda mer inspirerende enn den første. Den er også skrevet at av Greg Mortenson selv, ikke bare i samarbeid med en annen forfatter, så den er enda mer personlig i formen. Og morsommere! Og den leste jeg ut på 3 dager.

‘3 cups of tea’ er den utrolige historien om Greg Mortenson, en amerikansk fjellklatrer som etter et mislykket forsøk på å nå toppen av K2, syk og desorientert forviller seg ned til en avsidesliggende landsby i nordre Pakistan der han blir tatt vare på av innbyggerne. Som takk lover han å bygge en skole for landsbyens barn, som frem til da ikke har hatt et skolebygg. Han reiser hjem til USA, skraper sammen penger til skolen, reiser tilbake til Pakistan, og får vite at landsbyen trenger en bro, før det kan bygges skole. Reiser tilbake til USA igjen, skraper sammen penger til bro, bygger bro, bygger skole, og finner dermed ut hva han skal vie livet sitt til: bygge skoler, spesielt for jenter, i de mest avsidesliggende delene av Pakistan, og etterhvert Afghanistan.Med klokkertro på at dette er den mest effektive måten å bekjempe både sykdom, fattigdom og fundamentalistisk ekstremisme på, går han igang, og har på disse snart 20 årene siden han begynte utrettet helt fantastiske ting i et område mest kjent for å være terrorismens inkubator og Al – Quaeda sin bakgård. Begge bøkene kan anbefales på det aller sterkeste.

Og ‘Stones into Schools’ fant jeg mens jeg lette etter en bok Jeanette hadde anbefalt:‘ The Glass Castle.’
Så jeg kjøpte likegodt den også. Snart sommerferie vet du. 😉 Grugleder meg til å lese den.