Du lurer kanskje på hvorfor det er bilde av kokosboller under den tittelen?

Vel. Det er egentlig ingen sammenheng. Bortsett fra at jeg er glad i begge deler.

Jeg elsker podcasts. Og ferske kokosboller.  Kan de nytes sammen er det en bonus.

På samme måte som jeg ser mindre og mindre på lineær tv, så hører jeg sjeldnere og sjeldnere på lineær radio. (Men jeg spiser fortsatt for mye kokosboller…)

Med podcasts kan jeg høre på det jeg vil, akkurat når jeg vil, og utvalget er enormt!

Jeg lytter til podcasts først og fremst når jeg sykler eller kjører bil, eller luker i hagen. Jeg er blitt så glad i dem, at jeg bruker dem som påskudd til å luke!

Så her kommer en liten oversikt over mine favoritter, med lenker – (men ingen kokosboller…)

 • Den aller første jeg oppdaget for flere år siden var Elise Joy sin “Elise gets crafty”. Den handler for det meste om å drive et kreativt enkeltmannsforetak. Ikke så aktuelt for meg, men jeg syntes hun intervjuet mange spennende mennesker og jeg har oppdaget andre  kreative personer og produkter gjennom henne. For eksempel  “One Second Every day “ appen som jeg har brukt flittig. Se her for eksempel.

   

 • Lenge hørte jeg nesten bare på “BYU speeches “. Nesten ukentlige halvtimes episoder. Arkivet er vanvittig svært, og emnene og talerne er utrolig varierte og alltid inspirerende og lærerike.


 

 • På lange bilturer er “Modern Love fra WBUR og New York Times uovertruffen. Kjente skuespillere leser utvalgte tekster fra NYTs populære spalte. Man oppdager virkelig at kjærligheten er  mangfoldig her. Ofte rørende og/eller hysterisk morsomt.

 

 • Under praksisen min i NRK Rogaland oppdaget jeg “Utakt”. Etter eget utsagn er denne podcasten “ikke spesielt alvorlig, ikke spesielt viktig, ikke spesielt kritisk, men ganske spesielt likevel. Godt humør hver eneste formiddag, for å si det enkelt”. Humor og tull og tøys, men utrolig fornøyelig. Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland overtok sendetiden til “Lønsj” (som forøvrig også var veldig bra). Fordelen her er at det kommer nye episoder alle ukedager, ikke bare hver uke.

 

 • Etter å ha skrevet et portrettintervju av Hanne Skartveit, politisk redaktør i VG, så har jeg blitt fast lytter av hennes podcast “Skartveit” også. Hun kan jo velge og vrake i intervjuobjekter, og jeg liker at intervjuobjektene virkelig får utdype seg, i motsetning til ellers på nyhetene som jo ofte er gjennomredigert og kortet ned til det absolutt minimale. Fun fact: Faren hennes vokste opp på Skartveit på Halsnøy i ryfylke, på samme øy som svigermor kommer fra. Undertittelen er “skarpt og hyggelig” og det er i grunnen ganske dekkende for ikke bare podcasten, men også henne som person. Journalist goals!


 

 • Jeg er også blitt veldig glad i Aftenposten sin “Aftenpodden”.  Her er det politisk journalist Lars Glomnes, politisk redaktør Trine Eilertsen og kulturredaktør Sarah Sørheim som boltrer seg i ukens mest engasjerende saker innen politikk og samfunn. Når tiden ellers ikke strekker helt til for å få med meg det som skjer i nyhetsbildet, kan jeg være trygg på at jeg får overblikket med denne gjengen. Det jeg liker aller mest med Aftenpodden derimot, er at det virker som de har det så utrolig hyggelig sammen på jobb! Og at jeg føler meg ganske smart når jeg har hørt på dem…

 

 

 • Jeg gir meg ikke helt med politikken. Celine tipset meg om The Daily. Enda en New York Times podcast. Denne kommer også ut hver ukedag, og er nyopplastet når jeg sykler hjem fra jobb. De er geniale på amerikansk politikk, og akkurat som med Skartveit, så er det fint å få gå litt i dybden på sakene, og ikke bare få Facebook  bite-sized nyhetsoppdateringer.

 


 

 • Fortsatt en del politikk, men ganske mye mer lettbent, og mye mer humor. “The High Low”  er de to britiske journalistene Dolly Alderton og Pandora Sykes ukentlige dypdykk i populærkultur på høyt og lavt nivå. De har alltid masse gode anbefalinger til bøker, filmer, tv-serier og artikler, og er rett og slett fornøyelige å høre på.

 


 

 • Jeg holder meg i England litt til. BBC podcasten ” The Documentary” dekker alle mine nerdebehov. Timeslange episoder om alt fra markering av 70 årsjubileet for det britiske helsevesenet, til brann i et barnehjem i Guatemala, hvordan lotterivinnere bruker pengene sine og om enebarn egentlig er så annerledes enn barn med søsken. Flinkt utført og alltid bra.

 

 

 • Helt til slutt, så må jeg nevne “Fair Mormon – Critical questions. Faithful answers” Podcasten. Denne hører jeg ikke på så regelmessig som de andre, og kanskje oftest når jeg er på jakt etter noe om et bestemt emne. Fair (The foundation for Apologetic Information and Research) Mormon er en non-profit gruppe som siden 1997 har viet seg til å sørge for veldokumenterte svar på kritikk av  Jesu Kristi kirke av siste dagers helliges tro, lære og praksis. For meg som jobber med informasjon og samfunnskontakt for kirken i Norge er det både viktig og nyttig å ha kjennskap til hva som rører seg på den fronten. Alle som jobber i FAIR Mormon er frivillige og gjør det på siden av sine vanlige jobber, og dermed publiseres det ofte litt mer ad hoc.

   

 


Sånn. Det var mine favoritter. Men jeg er alltid på jakt etter nye bekjentskaper. Noen gode forslag?